Passa ai contenuti principali

 LAZANJE (lasagne)

Sastojci:
  • malo maslinovog ulja
  • 1 veći luk
  • 4 čena belog luka
  • 100 gr narendanih šargarepa
  • 250 gr svinjskog mesa
  • 250 gr junećeg mesa
  • 1 tegla (1/2 kg) sosa od paradajza
  • Vegete i bibera po ukusu
  • malo peršunovog lista – sitno iseckanog
  • BELI SOS (Bešamel)
  • 4 kašike ulja
  • 3 kakašike putera
  • 2 kašike brašna
  • 3 šolje mleka ili više ako treba
  • soli i bibera po ukusu
  • 2 šolje narendane Mocarele ili sličnog sira (tipa Kačkavalj)
  • 300 gr sveže Mocarele (dve ‘loptice’ pakovane u vodi)
  • 1/2 šolje narendanog Parmezana za posipanje 
PRIPREMA: U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata. Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir. Ako hoćete manje sira, slobodno smanjite količinu. Najvažnije je da znate da lazanje treba da budu sočne i nije bitno da imaju čvrsto držanje. Ovo nije gibanica!
U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, da beli sos nebi izgoreo. Kad je ispečeno – oko 1 sat na 180 stepeni, odgore staviti Parmezan i peći još 10 minuta. 
PRIJATNO!!!
 

Commenti

Post popolari in questo blog

RIZOTO ALA MILANESE (risotto alla milanese) Sastojci: safran, pirinac Postoji mnogo različitih vrsta rižota. Ipak, za sve je zajednička slična procedura pripremanja koja se sastoji iz četiri faze Soffritto, Tostatura, Sfumatura, Mantecatura. Soffritto se odnosi na dinstanje crnog luka (ponekad sa još nekim povrćem) na puteru i maslinovom ulju. To je aromatična baza na koju se nakon dinstanja, kada luk postane providan dodaje pirinač. Tostatura je faza u kojoj se ne obaren pirinač dinsta na luku i puteru , dok blago ne upije sok i masnoću od putera i takođe ne postane blago providan. Nikako ne sme da bude braon boje. Sledi faza, sfumatura, kada se dodaje vino, crno ili belo, zavisi od toga koji rižoto pravite. Ova faza traje dok zrna pirinča ne upiju svo vino. U ovoj fazi se takođe dodaje i supa, više puta po malo, tek da prekrije pirinač,. Svaku sledeću malu količinu supe dodajete kada pretho
  RECEPT ZA PICU (pizza)             Za koru: 600g brasna                     1/2 kocke svezeg kvasca 1 kasika secera                1 kasicica soli                 250 ml mlake vode                     Za pizza-sos  200 ml tecnog pardajz sosa 1/2 kasicice soli 1 kasika ulja prstohvat origana voda po potrebi             Za fil: 250-300 g mozzarelle malo svezeg bosiljka            I jos: 500 g belog brasna 500 g kukuruznog brasna PRIPREMA: Priprema testa: Rastopite kvasac sa šećerom i malo mlake vode, dodajte ostalim sastojcima i zamesite glatko testo. Odmah ga izručite na radnu površinu i prekrite providnom folijom. Foliju morate dobro zategnuti preko testa i umetnuti krajeve folije ispod ivica testa, da vazduh ne dopire unutra. Ostavite da stoji oko 45 minuta. Od 600 g brašna možete umesiti 2 pice za odrasle (280-300 g) ili 3 dečije (200 g), a ako niste sigurne da izmerite od oka, koristite kuhinjsku vagu. Ovo na slici je dečija pica. Kad je
PASTA CARBONARA          Sastojci: 200gr testenine Spaghetti 150gr slanine, svinjske pečenice ili dimljenog svinjskog vrata 2 kašike maslinovog ulja 2 zumanca 2dcl kisele pavlake 1 čen belog luka po uk