Južna Italija
Sicilija je
poznata po svom bogatsvu i šarenolikosti gastronomskih proizvoda i kulinarskih
specijaliteta. Recepti potiču iz davnina i većina je karakteristična za
osvajače koji su dominirali ostrvom. Južna Italija je carstvo kačkavalja,
mocarele i pekorino sira, lazanja, maslinovog ulja i, naravno, paradajza.
Paradajz i maslinovo ulje se koriste u cijeloj Italiji, ali ipak nešto manje
nego ovdje. Mnoga slana jela imaju slatko-slano-kiseli ukus. Sicilija je dom čuvenog
italijanskog sladoleda poznatog kao gelato (vrlo maštovit naziv koji u prevodu
znači zaleđen) i polu-smrznutog deserta od vode, šećera i arome limuna,
narandže, kafe ili mente. U odgovarajućoj
sezoni budu mu dodate i jagode ili dudinje. Samo u jednom gradu, Katanija, se pravi
i granita sa aromom čokolade. Osim po ovim ledenim poslasticama, Sicilijanska
kuhinja se razlikuje i po
upotrebi mnogih namirnica inače karakterističnih za arapsku kuhinju kao npr.
pistaći. Ostali specijaliteti Sicilije su: kanolo kolači (rolnice sa
belim kremom), kasata torta, pasta sa sardama, pasta norma, pasta sa
morskim ježevima, pasta sa sipinim mastilom, arancine, slana salata kaponata,
sicilijanska kobasica, ražnjić od rolovanog telećeg mesa, kao i sve vrste ribe
i morskih plodova koje se love u morima (crvena tuna, sabljarka, lignje,
hobotnica, sipa, list, branzin, orada, zubatac, papalina, sarde, ancuvi).
Od mliječnih proizvoda veliki specijalitet je ricota - bijeli mladi sir i kačkavalji
provola, primosale, caciocavallo
Commenti
Posta un commento