RIZOTO ALA MILANESE (risotto alla milanese)
Sastojci: safran, pirinac
Postoji mnogo različitih vrsta rižota. Ipak, za sve je zajednička slična procedura pripremanja koja se sastoji iz četiri faze
Soffritto,
Tostatura,
Sfumatura,
Mantecatura.
Soffritto se odnosi na dinstanje crnog luka (ponekad sa još nekim povrćem) na puteru i maslinovom ulju. To je aromatična baza na koju se nakon dinstanja, kada luk postane providan dodaje pirinač. Tostatura je faza u kojoj se ne obaren pirinač dinsta na luku i puteru , dok blago ne upije sok i masnoću od putera i takođe ne postane blago providan. Nikako ne sme da bude braon boje.
Sledi faza, sfumatura, kada se dodaje vino, crno ili belo, zavisi od toga koji rižoto pravite. Ova faza traje dok zrna pirinča ne upiju svo vino. U ovoj fazi se takođe dodaje i supa, više puta po malo, tek da prekrije pirinač,. Svaku sledeću malu količinu supe dodajete kada prethodna delom upije a delom ispari. Supa obavezno mora biti vruća.
Završna faza je mantecatura kada se obično u rižoto skinut sa vatre dodaje puter i parmezan.
Milanski rižoto ili Risotto alla Milanese ću prikazati takođe kroz faze. Prva stvar, odabir pirinča. Najbolje je da to bude arborio pirinač, koji se najčešće koristi kod pripremanja rižota. Od sastojaka, za pet osoba, vam je potrebno:
Obavezno ga poslužite odmah nakon pravljenja, dok je još vruć.
Prijatno!!!
Soffritto,
Tostatura,
Sfumatura,
Mantecatura.
Soffritto se odnosi na dinstanje crnog luka (ponekad sa još nekim povrćem) na puteru i maslinovom ulju. To je aromatična baza na koju se nakon dinstanja, kada luk postane providan dodaje pirinač. Tostatura je faza u kojoj se ne obaren pirinač dinsta na luku i puteru , dok blago ne upije sok i masnoću od putera i takođe ne postane blago providan. Nikako ne sme da bude braon boje.
Sledi faza, sfumatura, kada se dodaje vino, crno ili belo, zavisi od toga koji rižoto pravite. Ova faza traje dok zrna pirinča ne upiju svo vino. U ovoj fazi se takođe dodaje i supa, više puta po malo, tek da prekrije pirinač,. Svaku sledeću malu količinu supe dodajete kada prethodna delom upije a delom ispari. Supa obavezno mora biti vruća.
Završna faza je mantecatura kada se obično u rižoto skinut sa vatre dodaje puter i parmezan.
Milanski rižoto ili Risotto alla Milanese ću prikazati takođe kroz faze. Prva stvar, odabir pirinča. Najbolje je da to bude arborio pirinač, koji se najčešće koristi kod pripremanja rižota. Od sastojaka, za pet osoba, vam je potrebno:
- 400 gr arborio pirinča
- 100 gr putera
- 50 gr crnog luka
- 0,7 dl belog vina
- 36 gr šafrana (tri kesice)
- 300 gr parmezana
Obavezno ga poslužite odmah nakon pravljenja, dok je još vruć.
Prijatno!!!
Commenti
Posta un commento