Passa ai contenuti principali

PASTA CARBONARA

         Sastojci:
  • 200gr testenine Spaghetti
  • 150gr slanine, svinjske pečenice ili dimljenog svinjskog vrata
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 zumanca
  • 2dcl kisele pavlake
  • 1 čen belog luka
  • po ukusu biber, so, seckani peršun
  • malo rendanog parmezana 
 
PRIPREMA:
U vrelu, predhodno posoljenu vodu, staviti špagete da se kuvaju.
 U isto vreme, na dve kašike maslinovog ulja propržiti sitno seckanu slaninu, svinjsku pečenicu ili dimljeni svinjski vrat (u mom slučaju svinjska pečenica, jer nisam našla lepu slaninu) dok ne porumeni i ne postane blago hrskavo, kako bi se reklo-crispy. Potrebno je oko 5 minuta. Pred sam kraj, dodati propasiran čen belog luka i promešati.
U posebnoj posudi dobro izmešati žumanca sa kiselom pavlakom, dodati peršun, mleveni biber i malo soli. Ovu mesu uliti u tiganj sa dinstanom svinjskom pečenicom i mešati dok ne proključa - oko 2 minuta, i odmah skloniti sa vatre.
Za to vreme bi trebalo da su i špagete gotove. Procediti ih i sipati u veću, dublju činiju. Preliti ih prelivom (ostavite 2-3 kašike za kraj, kako bi prelili time celu porciju) i dobro izmešati, kako bi se špagete i preliv dobro sjedinili.
otove špagete prelijte ostatkom preliva i prstohvatom suvog usitnjenog peršuna. PRIJATNO!!!

 

Commenti

Post popolari in questo blog

RIZOTO ALA MILANESE (risotto alla milanese) Sastojci: safran, pirinac Postoji mnogo različitih vrsta rižota. Ipak, za sve je zajednička slična procedura pripremanja koja se sastoji iz četiri faze Soffritto, Tostatura, Sfumatura, Mantecatura. Soffritto se odnosi na dinstanje crnog luka (ponekad sa još nekim povrćem) na puteru i maslinovom ulju. To je aromatična baza na koju se nakon dinstanja, kada luk postane providan dodaje pirinač. Tostatura je faza u kojoj se ne obaren pirinač dinsta na luku i puteru , dok blago ne upije sok i masnoću od putera i takođe ne postane blago providan. Nikako ne sme da bude braon boje. Sledi faza, sfumatura, kada se dodaje vino, crno ili belo, zavisi od toga koji rižoto pravite. Ova faza traje dok zrna pirinča ne upiju svo vino. U ovoj fazi se takođe dodaje i supa, više puta po malo, tek da prekrije pirinač,. Svaku sledeću malu količinu supe dodajete kada pretho
  RECEPT ZA PICU (pizza)             Za koru: 600g brasna                     1/2 kocke svezeg kvasca 1 kasika secera                1 kasicica soli                 250 ml mlake vode                     Za pizza-sos  200 ml tecnog pardajz sosa 1/2 kasicice soli 1 kasika ulja prstohvat origana voda po potrebi             Za fil: 250-300 g mozzarelle malo svezeg bosiljka            I jos: 500 g belog brasna 500 g kukuruznog brasna PRIPREMA: Priprema testa: Rastopite kvasac sa šećerom i malo mlake vode, dodajte ostalim sastojcima i zamesite glatko testo. Odmah ga izručite na radnu površinu i prekrite providnom folijom. Foliju morate dobro zategnuti preko testa i umetnuti krajeve folije ispod ivica testa, da vazduh ne dopire unutra. Ostavite da stoji oko 45 minuta. Od 600 g brašna možete umesiti 2 pice za odrasle (280-300 g) ili 3 dečije (200 g), a ako niste sigurne da izmerite od oka, koristite kuhinjsku vagu. Ovo na slici je dečija pica. Kad je