UVOD U ITALIJANSKU KUHINJU
Italija je
država na jugu Evrope. Obuhvata Apeninsko poluostrvo i tri velika ostrva na
Sredozemnom
moru: Siciliju, Sardiniju i Elbu. Graniči se sa Francuskom, Švajcarskom,
Austrijom i
Slovenijom. Nezavisne države San Marino i Vatikan nalaze se unutar teritorije
Italije. Za Italiju kazu da je zemlja kojoj
je Bog sve podario, lijepu prirodu, lijepe ljude i naravno najbolju
svjetsku kuhinju. Italijanska kuhinja je vjerovatno najpoznatija kuhinja na
svijetu i to ne
bez
razloga. Moze se reći da je italijanska kuhinja i više od kuhinje, da je
postala svojevrsni
simbol
prestiža i života sa stilom. Italija je zemlja koja ima više kuvara nego
industrijskih radnika.
Bogata
istorija i veliko kulturno nasleđe Italije dovelo je i do velike raznovrsnosti
u
italijanskoj
kuhinji. Prvo, postoje veoma velike razlike
u načinu pripremanja, pa i u izboru hrane koja se priprema, između
regiona, a potom i između manjih teritorija unutar tih regiona. Drugo,
Italijani vole da prilikom kuvanja koriste sezonsko voće i povrće, pa se svaki
ovaj segment njihove kuhinje znatno mijenja
sa promjenom godišnjeg doba.
Glavna
karakteristika italijanske kuhinje je njena veličanstvena jednostavnost, sa mnogo
jela koja imaju samo od četiri do osam sastojaka. Italijanski kuvari
se mnogo više oslanjaju na kvalitet sastojaka, nego na određeni način pri premanja.
Jela i recepti su mnogo više djelo njihovih baka, nego samih kuvara i zato su
ova jela savršena za pripremu kod kuće. Ovo je jedan od glavnih razloga sve
veće popularnosti ove kuhinje, pošto časopisi o kuvanju u stranim zemljama
imaju kao glavno tržište potrošače koji pripremaju hranu kod kuće. Sastojci i
jela se razlikuju u zavisnosti od regiona. Mnoga originalna jela se pripremju različito
u raznim krajevima zemlje. Sir i vino karakterišu veliki dio kuhinje, sa
mnogim varijacijama. Kafa, a posebno espreso, je veoma važno obilježje
italijanske kuhinje. Italijanski moto je dobro jesti i živjeti dobro. Dobro
jesti ne odnosi se samo na odabir kvalitetnih namirnica i njihovo kombinovanje,
već i na dijeljenje s drugima, što je važan dio zdravog načina života, jačanje užitaka i iniciranje zajedničkih
druženja, vrijednosti koje odlikuju italijansku tradiciju. Italija obiluje
raznim namirnicama vrhunskog kvaliteta. Pored namirnica sa kopna, svakako tu su
i plodovi mora, a postoji i još nešto što oni imaju, a zove se
gastronomsko nasleđe i tradicija. Iako svaki region ima svoju posebnost,
generalna ocjena je da trpeza mora biti puna. Obrok počinje predjelom koji
obično ima pet različitih d
jelova,
zatim slijedi prvo jelo koje je obično neki rižoto ili tortelini, pa drugo jelo u kojem obavezno ima neko
meso ili riba sa povrćem, pa sir i na kraju desert sa šoljicom espreso
kafe. Predjelo može da se sastoji i od čak petnaestak različitih ukusnih
zalogaja, čiji sastojci variraju od regiona do regiona, a može da se sastoji i
samo od svjetski poznate Parmske pršute sa maslinama i hlebom. Bilo gdje u
svijetu ako potražite mortadelu, svako će Vas jako dobro razumjeti šta tražite,
jer ona potiče iz Italije. Ribe i razni morski plodovi su veoma popularni
u primorskim mjestima, a primat svakako drži salata od hobotnice ili školjki. Povrće
se služi i sv ježe i kuvano, obavezno sa maslinovim uljem i sa raznim
aromatičnim travama.
Commenti
Posta un commento