SEVERNA ITALIJA
Na
sjeveru Italije, riba (kao što je na primer bakalar ili baccala), krompir,
pirinač, kukuruz, sosovi, svinjetina i različite vrste sireva su
najuobičajeniji sastojci. Ovaj dio italijanske kuhinje koristi više putera,
krema, parmezana i maskarpone sira. Na trpezi će se naći i gulaši, paprikaši,
kim-
čorbice,
štrudlice i kiseli kupus, a sve sa dodatkom paprike, maka, rotkvica, cimeta ili
sirćeta.
Region
Trentino Alto Adiđe je zasnovan na tradiciji i poznat po jednostavnosti
seljačke kuhinje. Pod uticajem Habzburške monarhije, ovaj region počinje da
proizvodi razne vrste kobasica, palente, jogurta, sira, torti od krompira i
jela od slatkovodnih riba. Takođe, popularni
su štrudla sa jabukama, ražani
hleb, krompir, knedle, domaći kiseli kupus i svinjska mast. Trentino je dom
mnogobrojnih događaja koji se održavaju u ovoj regiji – tradicionalne
božićne pijace, festival „San Vigilio“, kao i brojnih lokalnih festivala
i sajmova posvećenih vinu, kestenovima, pečurkama i drugim lokalnim
namirnicama. Tradicionalna hrana je zasnovana na jednostavnim, ukusnim
jelima napravljenim od proizvoda lokalne agrokulture i sa lokalnih farmi. Najčuveniji
lokalni specijalitet je Tyrol dimljena, začinjena šunka poznata kao speck .
Čuvena po svom ukusu je i salama kaminwurz. U klasična predjela spadaju barley supa,
pasta i pasulj, supa od pečuraka i, kao najpopularniji, brò brusà –
jednostavna
lokalna supa. Što se tiče glavnih jela, specijaliteti regiona su zec sa grapom,
gulaš, sirovi jelen sa palentom, pastrmka na sve načine i kulen. Kraljica lokalne hrane je jabuka Val
di Non
koja se
koristi za pripremu čuvene štrudle i voćnih tartova. Regija Friuli na
sjevero-istoku Italije je konzervativna u svojoj kuhinji, istorijski povezana
i pod uticajem Austrije i Mađarske. Poznata je po tradicionalnoj San Daniele
del Friuli šunki i po sirevima Montasio i
Frico. Tipična jela za ovaj region su pitina, kuglice od dimljenog mesa,
i različiti tipovi palente i njoka, zatim istočnjački pasulj, bečke kobasice,
gulaš, ćevapi i štrudla od jabuke. Glavna jela regije su palenta i porcina
, jelo
napravljeno od kuvane svinjetine servirano sa kiselim kupusom i senfom, i supe
bogate povrćem i mahunarkama. Najvažniji proizvod ove regije je šunka Prosciutto iz San Danijele, koja je poznata širom
svijeta. Ovdje se mogu pronaći razne varijetete salama, kobasica i
kulena. Najčuveniji regionalni desert je gubana, pecivo punjeno suvim voćem.
Za ovo podneblje, takođe, specifične su štrudle i voćne torte. Region
Veneto nalazi se na sjevero-istoku zemlje. Glavni grad regije je Venecija. Kao svjetski
poznata i popularna turistička destinacija, ispunjena umjetnošću, romantikom,
kanalima i ljepotom gde god da se okrenete, Venecija je neosporno zvijezda
Veneto regiona. Venecija i mnogi okolni djelovi Veneta su čuveni po rižotu.
Palenta je tradicionalna, ruralna hrana tipična za Veneto kao i za veći dio
sjeverne Italije. Ona pronalazi svoje mjesto i u kuvanim i miješanim jelima,
i servira se sa različitim vrstama sireva, bakalara i mesa, dok neka jela od
palente uključuju i povrće i kobasice. U pojedinim djelovima Veneta, palenta se
pravi od kukuruznog brašna, kako bi boja palente bila bijela, a ne žuta,
zato se i zove bijela palenta (polenta bianca). Najpopularnije jelo iz
Venecije je tanko narezana teleća džigerica ( fegato alla veneziana)
dinstana sa
bijelim lukom. Još jedna specijalnost iz ovog područja je sopa caldo, vruća
supa sa golubijim mesom i piletinom. Verona je čuvena po kolaču tiramisu, koji
vodi porijeklo upravo iz ovog grada. Pijemont,
na sjeverozapadu Italije, smešten je između Alpa i doline rijeke Po, sa velikim
brojem različitih eko sistema. Ovaj region
nudi najprefinjenije i najraznovrsnije kuhinje talijanskog poluostrva. Pijemont
je zajednička tačka tradicionalne italijanske i francuske kuhinje i italijanski
region sa najvećim brojem sireva. U ovom regionu se sakupljaju orasi, pečurke i
španska artičoka. Lov i ribolov su osnovne djelatnosti. Najčešća hrana su
bijeli luk, sezonsko povrće, sir i pirinač. Pijemont je poznat po
kvalitetu svog mesa, tradicija je da se jede sirovo meso začinjeno bijelim
lukom, pripremljeno na ulju, sa limunom i solju – čuveni karpaćo, kao i Brasato
al Vino paprikaš napravljen od govedine marinirane u vinu, koji se služi
sa raznim sosovima. U ovom regionu se pravi najbogatija i najdekadentnija hrana
u cijeloj Italiji, koristeći se sastojcima poput bijelih tartufa, gorgonzole,
putera i čokolade. Pijemont je takođe dom fonduta – sira sličnom fonduu, ali koji je začinjen tartufima i žumancima i caude sosom koji se pravi od ulja,
ringlica i tartufa.
Commenti
Posta un commento