Passa ai contenuti principali

 

RECEPT ZA PICU (pizza)

            Za koru:
  • 600g brasna                    
  • 1/2 kocke svezeg kvasca
  • 1 kasika secera               
  • 1 kasicica soli                
  • 250 ml mlake vode        
            Za pizza-sos 
  • 200 ml tecnog pardajz sosa
  • 1/2 kasicice soli
  • 1 kasika ulja
  • prstohvat origana
  • voda po potrebi
            Za fil:
  • 250-300 g mozzarelle
  • malo svezeg bosiljka
           I jos:
  • 500 g belog brasna
  • 500 g kukuruznog brasna

PRIPREMA:
Priprema testa: Rastopite kvasac sa šećerom i malo mlake vode, dodajte ostalim sastojcima i zamesite glatko testo. Odmah ga izručite na radnu površinu i prekrite providnom folijom. Foliju morate dobro zategnuti preko testa i umetnuti krajeve folije ispod ivica testa, da vazduh ne dopire unutra. Ostavite da stoji oko 45 minuta. Od 600 g brašna možete umesiti 2 pice za odrasle (280-300 g) ili 3 dečije (200 g), a ako niste sigurne da izmerite od oka, koristite kuhinjsku vagu. Ovo na slici je dečija pica. Kad je testo nadošlo isečite ga u 3 lopte, (ako pravite male pice) i svaku lopticu testa premesite rukama, kružnim pokretima po radnoj površini, (da bi izbegli vazdušne balončiće koji vam mogu pri razvijanju pocepati koru). Sve tri formirane jufkice stavite na jedan poslužavnik, neka budu nekih 3 cm udaljene jedna od druge. Ponovo uzmite providnu foliju. Isecite makazama parče koje je 3 cm otprilike duže od poslužavnika sa obe strane, (ako vam je folija po širini uža od poslužavnika, isečite dva jednaka parčeta). Pokvasite foliju i dobro je ocedite. Zategnite je preko jufki. Krajeve folije utisnite dobro prstima oko samih jufki po obodima poslužavnika. Ovo je veoma važno!!! Ostavite poslužavnik u frižideru najmanje dva sata, ali testo je najukusnije kad odleži celu noć.
Priprema pizza- sosa: Ja znam da je kečap jako ukusan, ali nije praktičan za pečenje prave pice, jer u njemu ima dosta šećera, pa gori na visokim temperaturama. Zato morate koristiti paradajz-sos iz konzerve ili tetrapaka. Uzmite dublju činiju istresite sve sastojke za sos, osim vode i dobro izgnječite mikserom ili nekim blenderom. Kad završite miksanje videćete malo penicu na površini, pa možete pažljivo dodati malo vode i umešati je. Sos treba da bude gust kao neka čorba.
Priprema fila: Sir narendajte.
Pripreme pred pečenje: Na 20 minuta pre pečenja, izvadite testo, da se ugreje, jer se sa hladnim jufkama teško može pica razviti. Rerna neka vam bude na maksimumu (300 C). Za pečenje pripremite i jedan veliki crni pleh što obično dođe uz šporet. U jednoj činiji pomešajte kukuruzno i belo brašno i pripremite sito. (Kukuruzno brašno igra veliku ulogu u procesu razvijanja i pečenja pice, jer ne samo da se lakše razvije, nego se i ne zalepi na plehu, a i kora bude hrskava!).
Formiranje i punjenje pice: Prvo prosejte pomešano brašno na radnu površinu i malo na pleh, okrenut naopačke. Na plehu ne sme da bude sloj brašna već samo trag da se pica ne ulepi, tako da istresite višak. Na prosejano, mešano brašno stavite jednu jufku testa, okrenutu naopačke. Pospite dosta pomešanog brašna po njoj. Ubeđena sam da većina zna da razvuče pravu picu, ali ako niste ranije pravili, picu razvijete tako što jagodice prstiju obe ruke, postavite na nekih cm od ivica testa i masirate kružnim pokretima šireći i formirajući picu. Nemojte previše pritiskati testo niti prelaziti preko tog cm sa strana zbog fila. Ili jednostavno razvijte oklagijom, ali opet oprezno sa ivicama. Kad ste picu formirali uzmite je u ruke i premestite sa jedne ruke u drugu, da bi spalo nepotrebno brašno. Postavite je odmah na pleh, jer kasnije nećete uspeti kad je nafilujete. Kutlačom (jedna kutlača po pici) zahvatite pizza-sos, sipajte ga u sredinu pice i lagano razmažite do ivica kore. Pospite sav sir (jer ovo je margarita).
Pečenje: Ukoliko vam šporet baš dobro peče, stavite temperaturu na pola između 300 i 250 C, ali nikako niže, jer će vam se testo skameniti. Nadgledajte je stalno. Moja procena je da joj treba oko 7 minuta, ali opet zavisi od šporeta. Ne čekajte da skroz porumeni, jer čim se malo ohladi stvrdnut će se. Morate je izvaditi jedno 2 minuta, pre nego što bi ste to inače uradili. Prijatno!

Commenti

Post popolari in questo blog

RIZOTO ALA MILANESE (risotto alla milanese) Sastojci: safran, pirinac Postoji mnogo različitih vrsta rižota. Ipak, za sve je zajednička slična procedura pripremanja koja se sastoji iz četiri faze Soffritto, Tostatura, Sfumatura, Mantecatura. Soffritto se odnosi na dinstanje crnog luka (ponekad sa još nekim povrćem) na puteru i maslinovom ulju. To je aromatična baza na koju se nakon dinstanja, kada luk postane providan dodaje pirinač. Tostatura je faza u kojoj se ne obaren pirinač dinsta na luku i puteru , dok blago ne upije sok i masnoću od putera i takođe ne postane blago providan. Nikako ne sme da bude braon boje. Sledi faza, sfumatura, kada se dodaje vino, crno ili belo, zavisi od toga koji rižoto pravite. Ova faza traje dok zrna pirinča ne upiju svo vino. U ovoj fazi se takođe dodaje i supa, više puta po malo, tek da prekrije pirinač,. Svaku sledeću malu količinu supe dodajete kada pretho
PASTA CARBONARA          Sastojci: 200gr testenine Spaghetti 150gr slanine, svinjske pečenice ili dimljenog svinjskog vrata 2 kašike maslinovog ulja 2 zumanca 2dcl kisele pavlake 1 čen belog luka po uk