Centralna Italija
Tradicionalna
kuhinja centralne Italije koristi sastojke kao što su paradajz, sve vrste mesa (osim
konjskog), riba i sir pekorino. Za Centralnu Italiju su karakteristični
tortelini, ravioli i druge vrste paste sa simpatičnim nazivima i prosciutto,
kod nas poznatiji kao šunka. Meso je češće
sastojak nekog preliva nego glavno jelo. Ima, doduše, jedno meso koje se tamo
jede svakodnevno–gatalinke. To su male, žabe koje svojim položajem u
tegli prognoziraju vreme. Kažu da je
njihovo meso dobro za slab želudac. Dobro poznat region Toskana pripada
centralnoj Italiji, a glavni grad je Firenca. Osim po pizzama, lazanjama, tjesteninama i sladoledu, što
je gastronomsko obilježje cijele Italije, Firenca je karakteristična po Fiorentina
odresku (Bistecca alla fiorentina). Odlična vina, a pogotovo chianti, najveći
je enološki ponos ovoga kraja. U firentinskim restoranima usluga se obično naplaćuje već na samom računu, najčešće oko dva
eura po osobi, pa se u tom slučaju bakšiš ne očekuje.
Commenti
Posta un commento